Paljon on tullut tehtyä ja paljon on vielä tehtävää, mutta otetaan kuvien kautta käsittelyyn viikko Valamon luostarin mahtavissa maisemissa. Olin entisen luokkakaverini kanssa kuudetta vuotta peräkkäin pitämässä Valamon luostarin kansaopiston jalometallipajan ovia auki. Valamon väkijät pääasiassa hämmästyvät kurssien laajuudesta, kursseja on huomattavasti enemmän kuin monet olettavat, ikonin maalauksen ja teologisten aineiden lisäksi esimerkiksi jalometallipajassakin on monta erilaista kurssia. Yksi vaikuttavimmista asioista on, että mäellä ei kysytä mihin uskontokuntaan kuulut, tai olet kuulumatta. Sitä tärkeämpi on tiedon ja taidon siirtäminen eteenpäin, on kyse kädentaidoista tai sanallisesta opetuksesta, mäelle kaikki ovat tervetulleita.

Tässä muutamia kuvia minun viikkoni varrelta, asustimme vanhaa munkkilaa, jonka kuluneeet lattiat voisivat kertoa paljon tarinoita menneiltä vuosilta, harmi että lattia jäi kuvaamatta, vaikkakin sitä ajattelin lähes joka kerta kun kuljin käytävää pitkin huoneeseemme. Museoviraston kanssa yhdessä remontoidut huoneet ovat tuotu nykypäivään, ja meidän huoneestamme oli mahtava näköala järvelle. Alkuviikosta oli melonta kurssi, jonka veteen kaatoa olimme katsomassa, monet ensikertalaiset harjoittelivat kanoottiin pääsyä sen kaaduttua, varsin mielenkiintoinen harjotus, kaikki pääsivät takaisin kanootteihinsa.

kuva%201%20%2812%29-normal.jpg

Ohessa kurssilaisen vielä keskeneräinen riisa, johon hän on ensin tehnyt ikonin, ja tämä tulee valmistuttuaan suojaamaan ikonia monien vuosikymmenten, ellei jopa vuosisatojen ajaksi. Tässä riisassa on vielä irrallaan tuleva sädekehä ja valtikka, jotka ovat teipillä kiinni riisan pintaan. Sinällään kaunis kokonaisuus, harmi vain että ikoni ei näy kunnolla riisan alta, perinteisesti riisan alta näkyy kasvot ja kädet. Vanhimmat riisat ovat ajoittuneet ajalle 1600-luvulla, kalleimmissa on koristeluna käytetty emalia, helmiä, jalokiviä tai hopea- ja kultalankaa. Lisäksi kuvassa on alunperin hollantilaisesta kirkosta kopioitu ikonikuva, joka on tässä tehty kipsiin ja patinoitu. 

Vasemmassa alakulmassa taasen on pronssienkeli, joka on saanut jo hieman patinaa pintaan. Oikeassa alakulmassa sattuneesta syystä yksikätisen hopeasepän keskeneräisiä tekeleitä, rannerengas ja sormus.

kuva%202%20%2810%29-normal.jpg

Seuraavassa kuvassa jo hieman pidemmällä, rannerenkaasta puuttuu vielä puolet, kuvaan sen kun tekeminen edistyy. Sormuksesta ei ole näemmä valmista kuvaa, mutta kuvaan sen kun saan rannerenkaan valmiiksi. Oikeassa yläkulmassa on Niksu, luostarin munkki Joonan kissa, joka on saanut kaverin, nimeltä Mustikka. Mustikkaa en ehtinyt kuvata, hieman aranpuoleinen. Vasemmalla alhaalla on ikonin kultauskurssilaisen aikaansaannos, lienee Jumalanäiti.. Oikealla alhaalla suuri ihailuni kohde, kaksin kappalein Citroën 2cv <3 joiden perässä ajelimme takaisin kohti etelää sateen saattelemana. 

kuva%203%20%2812%29-normal.jpg

Yritän saada seuraavan päivityksen tehtyä mahdollisimman pian, koska keittiöpuutarhan rehottaessa aivan mahdottomana! Päivitys koskee näet juuri sitä.. Toki hihassa on paljon muutakin, mutta, pysykää langalla. Mukavaa torstaita!