Tällä kertaa testissä enemmänkin muut ainekset kun gluteenittomat jauhot.. Tyhjensin pähkinäpussien pohjia oikein urakalla. Koska pakastimesta löytyy jotakuinkin 5 kg marja-aroniaa, olen miettinyt kunnollista hyötykäyttöä niille ja eilen se välähti, laitan sitä leipään! Ja riskinotto todella kannatti, leipä on todella maukasta! Testasin aamulla paahtimen kautta pari testisämpylää (leipävuoka näytti jo kovin täydeltä niin jätin kuuden sämpylän verran taikinaa erilleen), joista pähkinät tuli todella hyvin esiin, hyvällä tavalla! To-del-la hy-vää! Makuja on tietysti monia, mutta minä tykkäsin. Alun alkaen tein mielessäni leipää 5 dl nesteellä, mutta taikinasta tulikin kovin kiinteä gluteenittomaksi leiväksi, joten lisäsin ensin dl vettä ja sitten vielä toisen dl. Jos gluteeniton taikina on kiinteydeltään samaa kun ns.tavallinen taikina, siitä tulee helposti liian muivaa ja murenevaa, erityisesti jos ei käytä esim.psylliumia. Mitä en tähän leipään käyttänyt pähkinä ja siemen määrän vuoksi ja koska käytin 3½ dl psyllium pitoisia jauhoja (Viljatuotteen tumma ja vaalea).

Gluteeniton aronia-pähkinä-siemen-leipä

7 dl vettä

1 pss kuivahiivaa

2 dl auringonkukansiemeniä

1½ dl cashewpähkinöitä

½ dl pistaasipähkinöitä

½ dl chili-manteleita

1 dl seesaminsiemeniä

1 dl riisijauhoja

2 dl kaurajauhoa

2 dl gluteenittomia isoja kaurahiutaleita

1½ dl Viljatuotteen tummaa jauhoseosta

2 dl Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta

2½ dl jäisiä aronian marjoja

suolaa

 

Sekoita hiiva ja vesi kulhossa, lisää pähkinät ja siemenet sekä jauhot. Jos taikina tuntuu liian kiinteältä gluteenittomaksi, lisää vettä pieni määrä kerrallaan. Pienennä minisilppurilla tms. jäiset marja-aroniat rouheeksi ja lisää taikinan joukkoon. Marjojen ansiosta taikinasta tulee todella kylmää, joten anna taikinan kohota lämpimässä paikassa normaalitaikinaa kauemmin. Itse lisäsin leivän päälle vielä seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa 30-45 min. 

mosaicd1caa502884c36269a6f401dadf73115b5

Omaan silmään leipä näyttää nakulta, jos pinnalla ei ole siemeniä.. Joten pinnalle laitoin myös seesaminsiemeniä, joiden maku on näin paahtuneena parhaillaan. 

mosaic4de87e9d8799448f8d2ed16805ebaa4242

Testisämpylän sisukset näyttää herkullisen kirjavalta!