Olen viimeaikoina tehnyt pääasiassa itselleni gluteenitonta leipää ja sämpylöitä, tästä johtuen päätin sunnuntai innoissani leipoa miehelle omaa herkkuleipää. Vaivaamatonta, vaivatonta mutta hieman aikaa vievää.

Vaivaamaton leipä

7 dl vehnäjauhoja

2 tl suolaa

½ tl kuivahiivaa

3,5 dl 42 asteista vettä

Sekoita kuivat aineet yhteen (lasisessa tai lasitetussa kulhossa, johon kelmu tarttuu parhaiten) lisää vesi ja sekoita taikina tasaseksi. Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12-18 tunniksi. Taikinan kohottua voit lisätä halutessasi siemeniä, yrttejä tms. Laita pata + kansi viileään uuniin ja kuumenna uuni 225 asteeseen. (itse laitan padan ritilälle ja kannen uunin pohjalle) Kun uuni on kuumennut, ota pata uunista, kippaa leipätaikina pataan ja laita kansi päälle. Paista 225 asteessa 30 min. Jonka jälkeen vielä ilman kantta 15 min. Mikäli epäilet leivän jäävän kiinni pataan, voit huokasta helpotuksesta, mikään paistamistamistani leivistä ei ole vielä jäänyt kiinni.

MyCollage_11.jpg

Minä lisäsin miehen toiveesta pienemmäksi pilkottuja cashewpähkinöitä, auringonkukansiemeniä ja kuivattua basilikaa. Miehen sanojen mukaan leipä oli "helvetillis perkeleellisen hyvää", katson onnistuneeni ;)

Samoilla lämpimillä tein itselleni vuokaleivän johon laitoin cashewpähkinöitä kokonaisena, (suolattomia) pistaasipähkinöitä ja auringonkukansiemeniä, kaikkia paljon. Sekä Viljatuotteen tummaa jauhoseosta (n.2dl+) Viljatuoteen vaaleaa jauhoseosta (n.3dl+) Semperin fin mix jauhoa (n.2dl) ja kaurajauhoa (n.2dl) sekä vettä 5 dl ja pss kuivahiivaa. Annoin taikinan kohota reilun 45 min. ja paistoin n.50 min.

Tarkotukseni oli tehdä myös yksi iso Anssi Kukkonen (jonka resepti löytynee arkistosta), koska eilen takassa tehtyä uunipuuroa oli vielä jäljellä, mutta kaapissa olikin paketti vähemmän Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta, joten tein gluteenittoman vaivaamattoman pikaleivän padassa ;) Tähän laitoin n.1dl cashewpähkinöitä, n.3dl auringonkukansiemeniä ja n.1dl seesaminsiemeniä. Jauhoja hyvin määrittelemättömän määrän, pääasiassa samoja kuin edelliseenkin.. Näihin en ottanut tarkkoja määriä ylös koska olin tekevinäni van miehelle sen leivän, muut syntyi siinä vauhdin huumassa..

MyCollage_15.jpg

Oikealla ylhäällä näkyy pataleivän pohja, täysin silkonen ja kiinnitarttumaton, vasemmalla alhaalla leipä menossa uuniin. Oikealla alhaalla halkaistu vuokaleipä.