Muutaman kuukauden päästä pitäisi taas muistaa mitä kaikkea matkaan nyt pitäisikään ottaa, tein joskus vuosia sitten itselle muistilistan koneelle, johon olen päivittänyt tietoja aina sitä mukaa kun on tuntunut tarpeelliselta. Tässä helpotukseksi mahdollisesti jollekin toiselle, joka asian kanssa puntaroi. 

Tärkeimmät matkustusasiakirjat

Passi, matkaliput junaan, bussiin tai lentokoneeseen. Lisäksi mahdolliset ennakkoon varatut liput esim.konserttiin. Näistä lisää loppussa.. Matkavakuutuksen kirjallinen osio (jos ei paperilla mukaan, sen voi tallettaa sähköpostiin yhtähelposti saataville, jos on toimiva nettiyhteys), matkalla tarvittavien lääkkeiden reseptit, tai lääkeyhteenveto jonka saa tulostettuna apteekista tai itse tulostamalla kanta.fi palvelusta. Itse tulostan kopiot molempien matkustajien passeista samalle paperille, molempien matkalaukkuun ja varmuudeksi skannaan sähköpostiin, JOS laukku tai passi häviää. Muista myös tarkistaa passisi voimassaoloaika ja tarvitsetko viisumia. Lisäksi on ihan hyvä tarkastaa onkojoitain suositeltuja rokotuksia tarvetta ottaa. Asia jota ei liene koskaan tarpeetonta korostaa, ole kentällä ajoissa. Se että on kentällä ajoissa, ei tarkota että pitää istua lähtöportilla kädet puuskassa. Nauti matkalle lähdöstä hyvän ruoan, kahvin ja makean herkun tai lasillisen ääressä, ja tarkkaile ohikulkevia kanssaeläjiä. Laita loma mode päälle! Jos kuulut ruoka-aineallergisiin, huomaat varmasti lennolle ilmoittautuessasi mainita asiasta, mutta jos SINÄ varaat monen muun puolesta lentoa, kysythän hyvissä ajoin onko erityisruokavalioillisia tulossa mukaan.

Pankkikortti ja jos käytät tai tarvitset niin luottokortti. Useimmiten kannattaa vaihtaa valuuttaa jo ennen matkalle lähtöä. Me olemme tarkkailleet matkakohteemme valuutan arvon heilahteluita, ja vaihdamme valuutan ajoissa, kun kurssi on alhaalla. Vaikka se tuntuu turhanpäiväiseltä jutulta, mutta kurssien liikehdintä on ajoittain niin vilkasta että erotuksella käy kevyesti kerran tai pari syömässä, kannattaa ennakoida. Vinkkinä, jos olisimme vaihtaneet matkakohteemme valuutan marraskuussa, verraten siihen että olisimme vaihtaneet sen eilen, kurssissa on 50 euron ero. Toivottavasti kurssi jatkaa ainakin perjantaihin saakka laskuaan, koska noudamme silloin. Kurssi kun lasketaan noutopäivän mukaan.. Vaikka reissuumme on vielä useampi kuukausi aikaa, jo säästetyt matkarahat ovat paremmassa tallessa, kun kädessä euroina tai tilillä. Harvemmin valuutanvaihtopisteet kohteessa on niitä halvimpia vaihtoehtoja, hehän tekevät bisnestä.

Jos aiot lähettää postikortteja ystäville / tutuille, ota nämä osoitteet mukaan, tallenna vaikka sinne sähköpostiin..

Jos haluat ostoksilla tietää tarkemmin kohdemaan valuuttan, mutta et halua kantaa mukana esim. valuuttalaskuria (huomioi appsien määrä puhelimiin, helppoa ja vaivatonta) voit askarrella itse valuuttamuuntimen sen kyseisen päivän kurssin mukaan.

Vaatteet

Valitse matkakohteen mukaiset vaatteet, kaupunkilomalla ja rantalomalla luonnollisesti tarvitaan aivan erilainen varustus. Luonnollisesti myös matkan pituus vaikuttaa asiaan, kannattaa myös huomioida mahdollinen iltaviileys tai poikkeuksellisen tuulinen sää. Muista kuitenkin maltti pakkaamisen kanssa, onko jotain mitä voit ostaa kohteesta, tai mitä vaatteita pystyt yhdistämään saadaksesi lämpimän vaatetuksen, ilman että koko vaatekaappia tarvitsee tyhjentää matkalaukkuun. Mihin ne tuliaiset mahtuu jos painorajat laukuissa paukkuu jo kotimaasta lähtiessä? Mukaan voit pakata myös pyykinpesuainetta pikkupyykkiä varten. Joskus kannattaa myös jo kotona selvittää mitä hotellissa pyykin pesettäminen kustantaa, tai missä sijaitsee lähin pesula. Matkalaukkua pakatessa kannattaa realistisesti miettiä, mitä kaikkea lomakohteessa oikeasti tarvitsee. Hyvin harva kuitenkaan lähtee ns.monitoimimatkalle, joilla seikkailet vuoristossa, kaupungissa ja rannalla saman loman aikana.. 

Matkalaukkuun kannattaa lomakohteesta riippumatta varata kuitenkin ainakin seuraavaa:

 • Siistit kävelykengät
 • Lenkki- tai vaelluskengät
 • Kevyt takki
 • Farkut tai muut housut
 • Hame ja/tai mekko
 • Villapusero, neuletakki tai fleece
 • 1-2 pitkähihaista paitaa
 • 1-2 t-paitaa
 • Alusvaatteet
 • Rintaliivit (urheiluliivit ja tavalliset)
 • Pyjama
 • Sadetakki tai sateenvarjo
 • Jos tarpeen, ulkoilupuku / lenkkivaatteet
 • Sukat
 • Hyvä hattu tai huivi
 • Vyö
 • Hanskat
 • Aurinkolasit
 • Nenäliinat
 • Niskatyyny, puhallettava on ihan pätevä
 • Kuullokkeet, mikäli haluat kuunnella musiikki esim. Spotify (premium jäsenet voi kuunnella soittolistojaan off-linessa)
 • Muuta puuhaa lennon ajaksi, esim.lukemista, kutomista, ritistikoita tms.
 • Vesipullo, en tee pienempääkään automatkaa ilman vesipulloa

Pakkaan lentolaukkuun aina varmuuden vuoksi parin päivän hätävara vaatteet (alusvaatteet, sukat, pari t-paitaa ja lämpimän pikähihaisen, koneessa on aina kylmä), jos laukku sattuu eksymään.. 

Lisäksi mahdollinen pyykinpesuaine, omat hygienia tuotteet ja pari pussia, matkalla kertyvälle pyykille, näin matkalaukku säilyy suhteellisen hyvän tuoksuisena. Listaa voisi jatkaa loputtomiin, laastareita, sidetarpeita jos sattuu pahemmin, hoitovoiteita, ja vaikka mitä. Ne kannattaa huomioida vain, jos olet matkalla sinne vuoristoon, missä lähiapteekkiin on matkaa pahimmillaan satoja kilometrejä. Kaupunki ja rantakohteissa apteekki löytyy usein alle kilometrin säteellä. Ennemmenkin kannattaa matkalla ja / tai sen jälkeen painaa muistiin mitä oli mukana, jolle ei sitten ollutkaan käyttöä, joskos sen sitten seuraavalla kerralla jättää kotiin.

Hyviä karttoja kohteesta ja sen lähistöstä sekä julkisten aikatauluja yms. saa paikallisesta turisti-infosta, hotellilta tai jo lentokentältä. Jos kuitenkin haluat tutustua nähtävyyksiin jo ennen matkaa, osta kohteesta kertova matkaopus, niissä tieto säilyy kohtuu hyvin, vain suositellut ravintolat saattaa muttua. Nähtävyydet harvemmin muuttuu 5 vuodessakaan täysin erilaisiksi.

Vinkkinä Firenzen matkaajalle, jos haluat käydä Ufficin taidegalleriassa, kannattaa varata ja maksaa ns.kellonaikaliput valmiiksi jo kotikoneelta, näin säästyt jonottamiselta. Puolen päivän aikaan liputtomat jonottaa parhaillaan reilun 50 metrin mittaisessa jonossa. Sisään otetaan yhtäaikaa hieman reilu 600 kävijää, näin pystytään paremmin varjelemaan taidetoeksia ja vältetään ruuhka ja suuri meteli. Kun kerran sinne menee nauttimaan maailman kuuluisimmista taideteoksista, miksi käsittämättömän suuren tilan juoksisi ravaamalla läpi? 

Jos taas olet matkalla Lontooseen ja haluat katsastaa London Eye:n maisemat, kannattaa lippu varata myös etukäteen, säästyt jonottamiselta ja saat pienen kirjasen joka kertoo London Eye:sta ja sen maisemista. Perus jonottaja asiakkaat saavat toki ostaa sen erikseen jos haluavat.. Usein ennakkolipun saa halvemmalla, ja siihen on liitetty jotain pieniä etuja. Lisäksi on paikkoja joihin ei pääse, jos ei sinne ole ilmoittautunut aikasemmin. Joitakin vinkkejä varmasti tulee seuraavan matkan postauksessa.

Lisäksi kannattaa tutustua tullimääräyksiin, onko kyseessä EU maa vai onko tuonnissa rajoitteita joita et ole osaaanut ottaa huomioon. Reseptiyhteenveto on hyvä säilyttää lentolaukussa, samassa jossa lääkkeesi on, jos ruumassa oleva laukkusi häviää, et ole lähellekään niin pulassa kun voisit olla ilman lääkkeitäsi. Virkkuukoukut ja neulontapuikot, eri lentoyhtiöillä on eri rajoitukset, jotkut sallii kaikki ja osa sallii vain puiset. Aina kun olet epävarma, selvitä ennen matkaa mitä lentoyhtiöt suostttelevat, tai kuinka esim.Finavia neuvoo, heillä on ammattitaito näissä asioissa, ja juuri sitä varten asiantuntijat vastaamassa mitä kummallisempiin kysymyksiin.

world-in-hands.jpg

Muista nauttia matkasta, oli suunta mikä hyvänsä tai matka kuinka lyhyt tahansa!

Ps.Tätä postausta on kirjotettu suurella hartaudella. Muistaa taas paremmin tallennella välillä, kun on samat asiat kirjottanut vähintäänkin neljään kertaan. Kirosanoilta, saatikka hiusten harvenemiselta ei olla vältytty, mutta vihdoin viimein teksti on sillä mallilla että sen voi julkasta, mikäli jotain mieleen vielä putahtaa lisäilen tekstiä. 

Edit: Noudimme matkavaluuttamme eilen, kurssi oli laskenut niin paljon, että eroa marraskuun kurssiin rahallisesti oli 75 euroa. I rest my case, vertailu kannattaa.