Meillä on ruokittu talvisin pikkulintuja, ja vähän isompiakin aina aika ahkeraan. Tänä talvena lajeista on näkynyt erityisen paljon talitiaisia ja sinitiaisia, mutta joukkoon mahtuu toki urpiaisia, punatulkkuja, hömötiaisia ja kuusitiaisia, näitä tosin vähemmän. Pihapiirissä pyörii kolme mustarastasta, joista yhdellä on kellertävä nokka, vaikkakin Bird Lifen mukaan nokka tummuisi syksyllä ja kellertyisi taas keväällä. Tällä yhdellä on selkeästi vastahakoinen nokka, ei tahdo tummua talveksi. Viime vuoteen verraten keltasirkkuja, vihervarpusia ja varpusia ei ole näkynyt ollenkaan. Nuo omat kuvat kun näemmä on vähän mitä on, liekö akku vaihtamisen tarpeessa vai kamera.. Kaivoin Bird Lifen sivuilta kuvat joissa on hömötiainen ja kuusitiainen sekä urpiainen ja varpunen, helpompi huomata erot ja yhteneväisyydet.

pixlr_20160113141049366.jpg

Vasemmalla ylhäällä hömötiainen ja alhaalla kuusitiainen sekä oikealla ylhäällä urpiainen ja alhaalla varpunen.

Tosiaan, meillä on linnuille niitä kuorittuja auringonkukansiemeniä kahdessa ruokinta-automaatissa ja pähkinätalimakkaroita omenapuussa, näemmä 3 kpl kerralla, mahtuupahan useampi syömään yhtä aikaa. Lisäksi oraville on oma ruokinta boksi, jossa on ihan perus maapähkinöitä, jouluksi saivat pähkinäsekotusta missä oli hasselpähkinää, cashewpähkinää, saksanpähkinää yms.. Aina sillon tällön tulee laitettua omenaa, joihin erityisesti mustarastaat on kiintyneitä.

Meillä on tänä vuonna ensimmäistä kertaa omatekemä oravien ruokinta boksi, periaatteessa siis puusta tehty vähän kun postilaatikko, jossa etuseinä on pleksiä ja edessä pieni "terassi", jonka avulla oravat pääsee boksiin syömään. Alkuun oravat opetettiin käyttämään boksia laittamalla kannen alle kivi, että kansi jäi vähän auki, nyt ne osaa nostaa kantta itse ja sujahtaa lähes huomaamatta sisään syömään. Monet vakio kävijät tunnistaa helposti toisistaan jo ulkonäöltä ja tapojensa mukaan. Yksi orava käy ainakin 3 kertaa päivässä syömässä, syöden ensin masun pullolleen boksin suojassa, tai hakien pähkinän terassille ja sitten alkaa viedä pähkinöitä jemmaan pahan päivän varalle.. Jemmaus kierroksia tämä orava tekee arviolta 30-40 joka ruokailun jälkeen! Sitä on äärimmäisen hauska seurata.. Frakkipukuiset miehet, siis harakat, on huomanneet tämän ahkeroijan puuhat ja seuraa pienen välimatkan päästä mihin orava herkkunsa vie ja kulkee perässä keräten ne parempaan talteen. Samainen orava kolisuttaa välillä kantta oikein urakalla, nostaa sitä päällään ylös, pitäen etutassuilla pleksinreunasta kiinni, vähän kun pomppisi siinä ihan huvikseen. Otan jossain vaiheessa kuvan oravanruokinta boksista, joskos saisin kunnon kuvan niin että ruokailijakin näkyisi.