Tajusin tuossa eilen kun kaveri kysyi gluteenitonta pataleivänohjetta, etten ole kirjottanut moista vielä ollenkaan! Kummallsta, koska se on pääasiallisesti se mitä eniten olen leiponut.. Jauhoista on tulossa jossain vaiheessa kattavampi sepostus, mutta tässä jo hieman siitäkin.

Gluteeniton pataleipä (perusohje)

5dl vettä

½ tl kuivahiivaa

3 dl viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta

2 dl viljatuotteen tummaa jauhoseosta

+1 dl semper grov mix tai fin mix tai kaurahiutaleita (jos sietää) tai mantelijauhoa tai tai tai, vaihtoehtoja on paljon. 

Pähkinöitä, siemeniä, aronian marjoja, paistettua sipulia, aurinkokuivattua tomaattia öljyssä tms.herkkua


Sekoita hiiva ja mahdollinen psyllium veteen ja anna tekeytyä hetki. Sekoita (älä vaivaa) jauhot joukkoon ja anna taikinan kohota 12-18h. Laita uunin kuumenemaan 200 asteeseen, aseta pata ritilälle uunin keskitasolle ja kansi uunin pohjalle, huom, kylmään uuniin. Kun uuni on kuuma, kippaa pähkinät / marjat / sipulit / tomaatit taikinan joukkoon, sekota ja kippaa kuumaan pataan. Kansi päälle ja paista 45min. jonka jälkeen 15min. ilman kantta (rapean pinnan saat ilman vesikulhoa uunin pohjallakin, mutta kannattaa kokeilla ainakin kerran vesiastian kanssa). Jos paistat useamman leivän kerralla, laita kansi uuninpohjalle suoraan kun otat sen padan päältä pois.

Itse käytän eniten näitä lisäkkeitä leivässä ja sämpylöissä: cashew+pistaasi, cashew+aronian marja, ak-siemenet+paistettu sipuli ja ehdoton ykkönen aurinkokuivattu tomaatti öljyssä.. Se tosin jämähtää padan pohjaan helposti, eli pohja kannattaa öljytä jollain ihan perusöljyllä, rypsi tai oliivi, kumpi vaan käy.

Jauhoissa ainut mikä kannattaa muistaa ettei laita ns.kuivia murenevia jauhoja liikaa, eli riisi-, manteli-, maissi- ja täyskaurajauhot ei ime nestettä kuten muut, kuivattaa leivän ja leipä murenee käsiin. Käytän kaikessa leivonnassa usein sitä jauhoa mitä eniten kaapissa on, ja pienemmällä määrällä tuon makua tai suutuntumaa esim. riisi-, manteli-, maissi-, täyskaurajauhoilla. Jauhot voi korvata myös kokonaan esim. Semperin maalaisleipä jauhoseoksella, (sisältää kylläkin vehnätärkkelystä ja kauraa, eli ei sovellu kaikille). Taikinan tuntuma on se tärkein, että taikina tuntuu vasta sekoitettuna hieman lötköltä leivottavaksi, ei kuitenkaan liian kuivalta. 12 tunnin kuluttua kun näkee miten taikina käyttäytyy, ja kokemuksen kautta oppii kyllä mikä tuntuu itsestä oikealta ja voi sovellella mikä itsestä tuntuu parhaalta. Tässä jokunen vanha kuva aiemmista leivistä, marjat ovat aroniaa ja sopivat todella hyvin! Jauhoin jäiset marjat tasaseksi seokseksi ja sekotin pähkinöisen kera taikinan joukoon juuri ennen uuniin laittoa.

mosaicd1caa502884c36269a6f401dadf73115b5

MyCollage_11.jpg