Meillä oli perjantaina pizzaa, taikinan jäljiltä jää aina 1,5 tl kuivahiivaa jäljelle, sekä pari päivää aiemmin tehtyä tomaattikastiketta jäi vielä pizzankin jälkeen hieman. Koska en pidä siitä että hyvää toimivaa tai maukasta raaka-aineta heitetään menemään, laitoin alulle 3 hyvin erilaista gluteenitonta leipää.
Leipä 1
5 dl vettä
½ tl kuivahiivaa
1 dl viljatuotteen tummaa jauhoseosta
1 dl tattarileseitä
1 dl sunnuntain vaaleaa jauhoseosta
2½ dl viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta
reilu ½ tl psylliumia
Sekoita psyllium, hiiva ja vesi yhteen, anna tekeytyä hetki ja lisää jauhot joukkoon. Anna taikinankohota 12-18h, paista 225 asteessa 45 min. kannen alla, poista kansi ja paista vielä 15 min. tai kunnes kypsää.
Leipä 2
5 dl vettä
½ tl kuivahiivaa
1 dl hirssihiutaleita
1½ dl tomaattikastiketta
1 dl sunnuntain vaaleaa jauhoseosta
1 dl viljatuoteen tummaa jauhoseosta
3 dl villjatuotteen vaaleaa jauhoseosta
2 rkl aurinkokuivattuja tomaatin paloja yrttiöljyssä
Sekoita psyllium, hiiva ja vesi yhteen, anna tekeytyä hetki ja lisää jauhot ja muut ainekset joukkoon. Anna taikinankohota 12-18h, paista 225 asteessa 45 min. kannen alla, poista kansi ja paista vielä 15 min. tai kunnes kypsää.
Leipä 3
5 dl vettä
½ tl kuivahiivaa
1 dl kaurajauhoa
1 dl tattarijauhoa
1 dlmviljatuotteen tummaa jauhoseosta
2½ dl viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta
Sekoita psyllium, hiiva ja vesi yhteen, anna tekeytyä hetki ja lisää jauhot joukkoon. Anna taikinankohota 12-18h, paista 225 asteessa 45 min. kannen alla, poista kansi ja paista vielä 15 min. tai kunnes kypsää.
Näistä leivistä omia suosikkeja on ehdottomasti leipä 2 ja 3, tuntuu että minulla on aina ollut erityinen suhde tomaattileipään, tomaatin ansiosta leipä ei ole kuivaa edes parin päivän pöydälläolon jäljiltä. Tomaatti tuo myös paljon lisämakua leipään, erityisesti jos käyttää pastalle tehtyä kastiketta, mikä meillä ainakin on hyvin maustettua ja sisältää pajon yrttejä. Lisäksi kun lisää hyvin makuja itseensä imenyttä aurinkokuivattuja tomaatteja suoraan purkista, mieluusti tietty sellasta jossa on myös makuna yrttejä, valkosipulia tai muuta maukasta.
Kommentit