Meillä ostetaan todella harvoin valmista tomaattikastiketta, koska sen teko on niin helppoa ja siitä saa huomattavasti maukkaampaa kun kaupan purkeista. Toki käytän joitakin oikoreittejä, en tee kastiketta aina esim kirsikkatomaateista kuten tuossa jokunen päivitys sitten tein.. Useimmiten teen kastikkeen tomaattimurskasta, johon käytän tavallista murskaa ja yrttitomaattimurskaa, välillä sekoitan joukoon chilillä tai valkosipulilla maustettua tomaattimurskaa myös, riippuen siitä mihin aion kastiketta käyttää (peruspastakastike, lasagne, pizzapohja). Useimmiten teen kastiketta paljon (3 litran kattilallisen), niin että siitä riittää parille ruokailulle, mahdollisesti evääksi ja pakastimeen ns.hätävaraksi. Oheinen ohje on heitetty päästä, kuten suurinosa resepteistäni, lisään raaka-aineita sen mukaan miltä kastike maistuu.

1 purkki (500g) rainbown tavallista tomaattimurskaa

1 purkki (370 g) rainbown yrtti tomaattimurskaa

1 punasipuli

3 valkospulin kynttä

2 rkl sokeria

reilu rkl oliiviöljyä

oreganoa

timjamia

suolaa

jauhettua chiliä

Kuulota kastikekattilassa sipuli öljyssä, tässä kohtaa lisään aina chiliä, suolaa ja sokeria, koska sokeri tuo sipulin erimakuja hyvin, poistaa kirpeyttä ja antaa hienon kiillon. Kun sipuli on melkein valmiiksi kuulotettu, lisää joukkoon ohueksi viipaloitu valkosipuli ja anna sipuleiden muhia hetki. Lisää tomaattimurskat kattilaan ja vähennä lämpöä niin ettei kastike ala kiehua kovaa, vaan ennemminkin muhii hiljalleen. Lisää joukkoon loput mausteet, itse lisään todella reilusti yrttejä hyvissä ajoin, että ne ehtivät pehmetä (kuivatut) ja luovuttaa makuaan kastikkeeseen. Anna kastikkeen tekeytyä vaikka tunninkin ajan hiljalleen poristen. Maistele kastiketta välillä, maku muuttuu sitä mukaa kun mausteet lämpiävät ja sekottuvat tomaatin maun kanssa. Jos kastike maistuu kitkerähköltä, lisää joukkoon sokeria, tottumattomalle se saattaa kuullostaa hassulta, mutta minä en paista sipuleita enkä tee tomaattikastiketta koskaan ilman sokeria. Ne yksinkertasesti täydentävät toisiaan niin loistavasti. Mistähän tuo on saanut alkunsa, kouluajoilta vai äidinperuja, en tiedä. Suosittelen kokeilemaan. Lopuksi lisään vielä esim.tuoretta basilikaa suikaloituna juuri ennen lautaselle laittoa, mikään ei voita tuoreen basilikan tuoksua!