Tulipa päivä vastaan että tuntui tarpeelliseslta tehdä kasvihuoneen terassille uusi tuoli. Olin samaista tuolimallia jo monta vuotta sitten katsellut ja miettinyt että tuommonen olisi kiva, mutta asia ei sen koommin edennyt mihinkään. Kuinkas ollakaan, törmäsin Pinterestissä tuolin teko-ohjeeseen, oli aika kokeilla kuinka ne kalitat käsissä taipuu. Ohje löytyy täältä; http://www.buildeazy.com/stickchair-9.html ohje on englanniksi, mutta mitat ja reikien porauskohdat on merkitty niin selkeästi että pelkillä kuvillakin pärjää loistavasti.

IMG_20160721_154818.jpg

Tuolinhan voi kasata joko kierretangolla, köydellä tai vaijerilla, olin kyllä suunnitellut kasaavani sen kierretangosta, mutta koska oikean kokoista kierretankoa ei juuri sillä hetkellä ollutkaan tarpeeksi, ja köyttäkin vaan sinisenä, päädyin vaijeriin. Katkaisun kanssa oli kiitettävästi ongelmia, mutta apuun tuli mies, joka katkaisi vaijeria aina siitä kohtaa mistä pyysin. Vaijerin kiinnitin reunoihin sinkilöillä, tai ainakin oletan niiden olevan nimeltään sinkilä :D Mikälie U:n malliin taitettu metallinen päistä terävä juttu, joka naulataan puun sisään.

pixlr%20%281%29.jpg

Vasemmassa yläkulmassa tuoli on valmiina täysin puuvalmiina. Vasemmalla alhaalla tuoli on saanut erittäin vahvan mustatee käsittelyn, jonka sivelin maalipensselillä puuhun. Joidenkin ohjeiden mukaan puuhun tulee rusehtavampi väritys, kun käsittelee teellä ensin ja antaa puun kuivaa kunnolla kuivaksi. Oikealla ylhäällä tuoli on saanut ensimmäisen etikka-teräsvilla luios käsittelyn, alempaa löytyy liuoksen ohje. Käsittelin värjääntymättä jääneet kohdat uudelleen uudella liuoksella, koska vanha ei enään riittänyt. 

Liuos puun ikäännyttämiseksi

4 dl etikkaa

3 patapata teräsvillalevyä

Kaada etikka lasipurkkiin ja upota teräsvilla sen joukkoon, anna tekeytyä pari lämmintä päivää säänsuojassa suojattuna, ilman kantta. Meillä purkki oli ulkona ihan hajunkin vuoksi, suojattuna niin ettei ötökät tai linnut mene sitä tutkimaan. Sudi puun pinnalle, anna kuivahtaa päivän verran että sävy tekeytyy. Tarvittaessa voit käsitellä värjääntymättömät kohdat uudelleen, tai halutessasi tummentaa koko puupinnan. Pelkällä etikka-teräsvilla liemellä puun pitäisi tulla harmaaksi, mutta JOS haluat sen ruskeammaksi, kuten tuo tuolini, käytä erittäin vahvaa mustaa teetä. Muistutuksena, että liemi värjää vain puun pinnan, jos siihen tulee kolhu tai naarmu, se näkyy puun värisenä ja peittämiseen tarvitsee uuden liemikäsittelyn.

Kaiken kaikkiaan kiva projekti, tuolin osat sain sahattua, hiottua, porattua ja tuolin kasattua yhdessä päivässä, värjäys vei aikaa kuivumispäivineen noin 4 päivää, tein tuolin kun oli melko lämmittää ja puu kuivui aika vikkelään. Tuoli on kokoontaitettava, joskin hieman kankea, mutta syy varmaankin siinä että kiristettiin vaijerit todella tiukalle. Tosin tuoli tulee olemaan keväästä syksyyn samoilla sijoilla joka säällä kasvarin terassilla, että päivettymään se tulee ainakin. On muuten yllättävän mukava istua, huomattavasti parempi kun osasin ajatellakaan! Jos haluaa isomman tuolin, tai enemmän sellasne löhöys mallin, kannattaa käyttää leveämpiä puita tai lisätä sivuille enemmän puuta. Toistan itseäni, mutta varsin kiva ja toimiva, sekä ihan kiva katsella, tykkään.

Jälkikäteen lisäys ohessa kuva väsäämästäni jigistä

pixlr_20160722124627488.jpg

Jigi pohjan rakensin kolmesta sahaus jämästä, siksi ylemmässä kuvassa näkyy oikealla piikit jotka ei varsinaisesti kuulu jigiin. Jigin ideana on saada reijät täysin samaan kohtaan joka palikassa, ilman että niitä pitää erikseen mitata. Merkkinaula tekee jäljen porattavaan puuhun kun oikeaan mittaan sahatun puun painaa jigiin kiinni. Ohessa alhaalla näkyy tuoli ohjeen 3n reijän porauskohdat, palikoita kun on yhteensä 25, ja melkein jokaiseen on porattava molempiin päihin reikä, keskelle palikkaa. Jigi säästää kummasti aikaa, ja hermoja.