Meilä on asustanut nyt reilun pari vuotta perhosorkidea, joka on kukkinut sen verta ahkeraan etten ole "ehtinyt" vaihtaa sille kasvualustaa aikana kun se ei kuki. Ainakin suurinosa ohjeista joita netistä löysin aikanaan, kehoittaa vaihtamaan kukinnan loputtua. Kukinta tavallaan loppui, orkidea otti hypyn lipaston päältä lattialle, tarkemmin ottaen avonaiseen matkalaukkuun (lienee joku vinkki orkidean kommunikoinnista..?) ja kukkavana katkesi. Joten tuli hyvä aika vaihtaa ruukku ja sisukset. Monesta paikasta lueskelin myös että tarhoilla usein istutettaessa juuriin laitetaan jotain pehmeää tukemaan kasvua juurten keskelle, sammalta tms. meidän orkideassa oli superlonia, tarkemmin ottaessa molemmissa joihin vaihdoin kasvualustan. Ne on hyvä poistaa, etteivät mätäne juuriin ja aiheuta näin juurien mätänemisen. Ostin jo hyvissä ajoin Biolanin Orkidea kasvualusta pakkauksen, sisältäen kaarnaa, turvetta, hiiltä ja perliittiä, pakkaus maksoi hieman alle 10 euroa. Pakkauksesta riittää loistavasti muutamallekin kasville, ellei ruukut ole todella suuria, mitä ne yleensä ei ole. Suuremman orkidean ruukku olisi ollu vielä ok kokoinen, mutta juuret olivat tulleet niin paljon reijistä ulos, että jouduin rikkomaan ruukun että sain kasvin juuret ehjinä irti. Pienemmän ruukku oli juuri ja juuri liian pieni, että sille siirtyminen suurempaan oli varmaan jo aikakin. Olin ostanut silmämääräisesti arvioimalla uudet ruukut Jyväskylän reissulta Viherlandiasta jo valmiiksi, kotona huomasin niiden olevan himpulin isot, mutta päätin käyttää niitä kuitenkin. Näitä ruukkuja on näet etsitty jo aika pitkään. Joissakin paikoissa suositellaan läpinäkyviä lasisia ruukkuja, olen kuitenkin lukenut useasta eri paikasta että maamme kylmän talven takia suositellaan muovisia ruukkuja, koska ne eivät hohkaa kylmää kasvin juurille. Siksi päädyin muovisiin, alle 2 euron maksaviin ruukkuihin. Ja se läpinäkyvyys on vain estetiikkaa, kasvin juuret ei siitä välitä.

Mutta asiaan, eli kastelin kasvin upottamalla sen vartiksi haaleaan veteen, että juuret imevät vettä kunnolla ja muuttuvat joustavammiksi käsittelyä varten. Ensin irrotoin ruukun varovasti kasvista ja kasvin kasvualustasta. Jotkin vanhat kaarnan palaset oli jämähtäneet hyvin kiinni juuriin, en lähtenyt niitä irti raastamaan, vaan jätin paikoilleen, oheisessa kuvassa näkyy keskellä kolme kiinni olevaa kaarnanpalaa. 

IMG_20160627_153539.jpg

Huuhtelin kasvin juuret kasteluvedessä, näin erotin paremmin terveet ja elinvoimaiset juuret kuivataneista elottomista. Jos juurissa on välissä kuiva kohta ja jatkona vihreää elinvoimaista, kannattaa ne juuret jättää paikoilleen. Minun orkideoissani oli toisessa enemmän kuolleita juuria, jotka leikkelin pois. 

IMG_20160627_153653.jpg

Ruukutusvaihetta oli hyvin vaikea kuvata, joten ne kuvat jätin suosiolla pois. Laitoin ensin uuden ruukun pohjalle kaarnaa, ja sovittelin juuria joukkoon, kun kaarnaa tuntui olevan sopivasti aloin kasata suurempia kaarnan paloja juurien keskelle kasvin alle ja pienempiä juurten ja ruukun väliin, laittaen kerroksittain joukkoon turvetta. Biolanin kasvualustanvaihto videolla (https://www.youtube.com/watch?v=XgH-Z1w6F70) suosittelevat tekemään näin, sekä laittamaan hiiltä juurten joukkoon, noin 20%. Suosittelen ehdottomasti katsomaan tuon videon, koska heillä on kokemusta ruukutuksesta ja tuotteistaan enemmän kuin minulla. Alhaalla olevassa kuvassa ruukutettuna isompi orkideani. Joka kyseisen päivän aikana yritti kommunikoida ;) kanssani useaan otteeseen, kaatui ruukkuineen 3 kertaa! Sanoinkin jo että 4. kerralla ei pääse ruukkuun enään vaan päivät on luetut. Ei kaatunut enään.. Tänään tulee pari päivää ruukutusoperaatiosta, eli annan kostutusvettä molemmille, lisäten tipan astianpesuainetta veden joukkoon, että se poistaa pintajännitystä kasvualustasta että se alkaa imeä vettä itseensä.

IMG_20160627_153617.jpg

Vinkkinä mikäli satut vahingossa katkaisemaan terveen elinvoimaisen juuren, laita siihen hieman kanelia, se kuivattaa juuren pään eikä siitä pääse epäpuhtauksia juureen ja sitä kautta kasviin. Alemissa kuvissa (poikkeuksena kaneli kuva) se pienempi orkideani matkalla kohti uusia kaarnoja.

pixlr_20160627153327384.jpg

Tässä pienemmässä on joku epämuodostuma lehdessä, se on aina ollut hieman erikoinen. En tiedä onko se joku sairaus, vai onko se saanut liikaa lämpöä naapurissa ennen meille muuttoaan. Molemmat kuvat otettu lehden päällipuolelta, alapuoli näyttää aivan terveeltä ja lehti on "terveen tönkkö". Mikäli tiedät mistä moinen johtuu, otan tietoa mielelläni vastaan. En ole vielä viitsinyt alkaa leikkaamaan lehteä irti, koska lehti on muuten niin terveen näköinen. Tarkkaillaan siis tilannetta. Kolmas orkideani saattaa muuten olla puikkokämmekkä, mene ja tiedä.. Biolanin Kasvualusta pakkauksen perliittiä lisätään mm. puikkokämmeköille, joilla on hyvä olla ns.tasainen kosteus, verrattuna perhoskämmekkään.

pixlr_20160627153159816.jpg

Väliaikatietoa avokadosta, otin sen noin kuukausi sitten muutamaksi päiväksi pois lämpöalustaltaan (kodinhoitohuoneen lattialämmitys) keittiön pöydälle valosaan paikkaan, ja sen pienet lehdet alkoi jollain lailla surkastua tai kuivahtaa. Joten vein sen takaisin lämpimälle lattialle. Nyt se on kasvattanut uuden kasvuvanan jolla on pituutta noin 30 cm ja lehdetkin jo muutaman sentin mittaiset. Katsoin avokaco-miehen videon uudelleen ja nyt odottelen että lehdet kasvaa noin 10 cm mittaisiksi että arvaan siirtää sen multaan. Laitoin avokado-mielelle facebookin kautta kyselyä että pidänkö kasvin edelleen lämpöalustalla kun saan sen multaan, mutten ole saanut vastausta. Aion kuitenkin siinä vaiheessa tuoda sen olohuoneeseen, koska jos ei se kestä eloa täälä, niin se ei sitten kestä.