Joka joulun suosikit, salmiakkipiparit on jälleen paistettu, tai pari ekaa erää, lähinnä.. Vielä ehtii muutaman taikinan tehdä. Kävipä vaan niin hassusti, että kadotin kuvat valmiista pipareista ennen kun latasin niitä edes koneelle, eli tarjolla on vaan noita rapsakampia... Teen kyllä uuden taikinan tässä joku päivä, katsotaan joskos pääsisivät kuviksi asti.

Ohjeesta tulee n.50 piparia, riippuen tietty koosta. Poikkeuksena valmiisiin gluteenittomiin piparitaikinoihin, tämä on helppoa käsitellä, taikinaa ei tarvitse uittaa jauhoissa, vaikkakin jonkun verran työstöjauhoja tarvitseekin. Ja tavallisen piparitaikinan saa jättämällä salmiakit pois...

Paras pipari taikina

2 tl kanelia

1 tl pomeranssinkuorta

1 tl inkivääriä

½ tl neilikkaa

½ tl maustepippuria

1 dl fariinisokeria

1 dl tummaa siirappia

100 g voita

1 kananmuna

5½ dl Semperin fin mixiä

1 tl ruokasoodaa

150 g turkinpippureita hienoksi jauhettuna

Mittaa pieneen kattilaan kaikki mausteet, sokeri, siirappi sekä jauhettu turkinpippuri. Suosittelen käyttämään konetta kaulimen paukutelun sijaan, ovat sen verta kovaa kamaa että kaulimen saat pistää vaihtoon, mutta salmiakit ei paljon kärsi.. Kiehauta seos melko miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen. Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää joukkoon voi ja kananmuna, sekoita hyvin. Lisää joukkoon jauhot sekä niihin sekoitettu sooda ja anna valmiin taikinan jähmettyä kylmässä yön yli. Nauti pipareiden teosta ja paista 200 asteessa koosta riippuen 3-6 min. Teksin lopussa havainne kuvia, liittyen "riippuen koosta".

Taikina menossa jääkaappiin unille, makuhan piti tarkastaa hyvissä ajoin, että varmasti tulee maukasta..

IMG_20161209_222245.jpg

Vinkkinä, älä lähde haaheltelemaan muihin puuhiin, vaan koita keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Tuo ensimmäinen pellillinen paistui munakellon ajastamana tasan 5 min.

IMG_20161209_222137.jpg

Toisen pellillisen paiston ajan istuin uunin edessä, sukkaa kutoen, eli pientä ajatuksen harhailua oli havaittavissa.. Tummiahan niistäkin tuli ja olihan ne hieman lähekkäinkin.. Kolmanteen pellilliseen piparit olikin jo kauempana toisistaan ja lyhyemmän aikaa... Mutta eikös se ensimmäinen lettukin aina mene vähän pieleen.. ;)

IMG_20161209_222203.jpg