Pariin kertaan testattu ja hyväksi todettu ruokasooda- maissitärkkelys taikina on helposti muokattavissa kaikkiin tasapintasiin koristeisiin. Itse olen käyttänyt taikinaa lähinnä joululahjojen nimikortteihin, mutta parhaiten se sopii piparkakkumuotin kokoisiin läpysköihin, joissa kosteus haihtuu kohtuu nopeasti pois. Ohjeessa mainitaan kääntely, suosittelen kääntelemään usein. Lisäksi tarvittaessa laskemaan uunin lämpötilaa tuulettamalla, muuten paistettaviin nousee kuplia, jotka joihinkin kyllä sopii mutta ei kaikkiin, koska kuplat nousevat vaan sinne tänne.. Taikina soveltuu myös lasten kanssa askarteluun, koska taikina on myrkytöntä, kaikkia aineita käytetään ruoanlaitossakin.

MyCollage_13.jpg

ruokasooda- maissitärkkelys taikina

2,5 dl ruokasoodaa

reilu 1 dl maissitärkkelystä

1,5 dl vettä

Sekoita kuivat aineet pienessä kattilassa / kasarissa sekaisin, ja lisää vesi. Sekoita vetinen litku tasaiseksi, kuumenna keskilämmöllä kokoajan pohjaa ja reunoja myöten sekoittaen. Melko pian seos alkaa jähmettyä kiinteäksi, kun muovailtava kiinteys on mieleinen, ota kattila liedeltä ja peitä kattila kostealla talouspaperilla. Anna taikinan jäähtyä. Kostea talouspaperi kostuttaa taikinaa lisää, joten suosittelen ettei paperi koske taikinaan.

Taikinan jäähdyttyä vaivaa taikinaa niin että se on tasainen, mikäli se on liian tarttuvaa, lisää maissitärkkelystä pienissä määrissä. Tärkkelyksen avulla taikina on helposti kaulittavissa ja käänneltävissä. Kauli ohut 2-3 millimetriä ohut levy, joista saa paineltua piparimuoteilla kuvioita, ja nostele paperilla peitetylle pellille vieri viereen. Kuviot eivät kohoa / turpoa, joten ne voi laittaa aivan vieretysten. Kauniita kuvioita saa painamalla kaulittuun levyyn pitsiä, grillitikulla tai veitsellä kuvioita tms. älä paina liian kovaa, taikina ohenee liikaa paikotellen, ja se vaikuttaa tasasesti kuivumiseen..

Lopuksi ennen uunniin laittoa voit painella pillillä reikiä pakkasnarulle/lahjanauhalle, tyhjennä pilli aikaajoin, ettei pilli paina kuviota kasaan.

Paista kuviot uunissa 100 asteessa 30 min. - 1 h, riippuen kuvioiden paksuudesta / koosta. Kääntele 10 - 15 min. välein, jos haluat tasasen pinnan, kun kosteus haihtuu.

Kun kuviot on kuivaneet, voit halutessa hioa hiomapaperilla terävimpiä reunoja siistimmiksi, pujota nauha ja kirjoita nimi, tai laita kuuseen tai ikkunaan roikkumaan. 

IMG_20161209_221825.jpg

IMG_20161209_221919.jpg