Ostin leipomislaiskana pussillisen valmiita, suhteellisen hyviä tattarisämpylöitä, joista lähti idea testata niiden tekoa itse. Olin tekevinä täysin eritaikinaa eri kokoisena, mutta jotenkin siinä vaan kävi niin että yhtäkkiä teinkin tätä, täysin hatusta. Käytin montaa eri jauhoa vain siksi että sain peitettyä tattarin hieman ehkä kitkerän maun, ja samalla sain hieman pussin pohjia tuhottua. 

Gluteenittomat porkkanakauratattarisämpylät

5 dl kädenlämpöistä vettä

4 dl tattarijauhoja

2 dl Semperin fin mix jauhoseosta

2 dl gluteenittomia isoja kaurahiutaleita

1 dl kaurajauhoja

2 keskikokoista porkkanaa

1 pss kuivahiivaa

1 tl psylliumia (tuo sitkoa)

1 tl ksantaania (sakeuttaa)

loraus öljyä

suolaa 

 

Sekoita kuivahiiva, öljy, hienoksi raastettu porkkana, psyllium ja ksantaani veden joukkoon, lisää jauhot sekaan jättäen taikina normaalia taikinaa löysemmäksi. Jos haluat, voit antaa psylliumin turvota ennen jauhojen lisäystä, toimii kyllä hyvin ilman turvotustakin. Heitän suolamäärän aina taikinamäärän perusteella, joten en osaa sanoa minkä verran suolaa laitoin.. Sekoittelin taikinaa sen aikaa että se irtosi kulhon reunoista, silloin psyllium on antanut tarvittavan sitkon taikinalle. Annoin taikinan turvota noin tunnin, nostelin kastelluin käsin pellille puikula -leivän mallisia matalia soikioita jotka laitoin suoraan uuniin sen koommin kohottamatta. Paistoin 225 asteessa n.15 min. kunnes pikkuleipuskat sai hieman väriä ja tuntui kypsiltä.

Sämpylöistä tuli yllättävänkin hyviä, aiemmin maun vuoksi karttamani tattari jäi sopivasti muiden jalkoihin, vaikka sitä oli kaikista eniten. Voin suositella! Vinkkinä, ei kannata paljon käyttää pelkkiä vaaleita jauhoja, esim. kaura ja fin mix, niistä tulee helposti todella murenevia, erityisesti ilman psylliumia ja ksantaania.

Jos etsit hyvää tummaa ja vaaleaa leipä / sämpyläjauhoa, suosittelen lämpimästi Viljatuotteen vaihtoehtoja. Niissä on mukana psyllium, saa helposti hyvän taikinan aikaseksi vaikka kaapista ei psylliumia löytyisi. Muistaa vaan jättää taikinan löysemmäksi kun ns.normaalin.