Syyskuusta noudatettu gluteeniton ruokavalio alkaa olla uomissaan, kaupassa osaan jo tehdä valinnat hyvien leivontajauhojen ja niiden vähemmän soveltuvien välillä. Lapsesta opetettu leipäaamupala on muotoutunut kirjavammaksi sarjaksi hyvinkin erilaisia aamupaloja. Leipää on kyllä tullut syötyä, ja tehtyä. Leipäreseptejä ehkä myöhemmin, mutta ensin Kukkoset.

Kukkoset, käsittääkseni perin Karjalaiset leipäset, joihin on alunperin käytetty talkkuna- ja ohrasuurimopuuroa. Itse käytän omaa perus riisipuuroa, jonka teen kaurajuomaan. Ehdottomasti paras jauhoseos tälle reseptille on Viljatuotteen vaalea, koska siinä on valmiiksi psyllium, joka tuo leipäsiin sitkoa.

20141112_193322_1.jpg

Puuros ohje

1 litra kauramaitoa

2,5 dl puuroriisiä

ripaus suolaa

Kiehauta maito ja lisää riisi kokoajan sekoittaen joukkoon. Anna puuron porista hiljalleen n.40 minuuttia välillä sekoittaen. Anna puuron jäähtyä ennen seuraavaa vaihetta.

 

Kukkosten gluteeniton taikina

5 dl vettä

1 pss kuivahiivaa

400 g Viljatuotteen vaaleaa leipäjauhoseosta

1/4 dl voisulaa / margariinia

1 tl suolaa

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva ja suola. Lisää vähitellen jauhoja, kun taikina on sakeahko lisää voisula / margariini ja loput jauhoista. Alusta taikina hyvin joko käsin tai koneella, taikina on hyvin alustettu, kun se irtoaa kulhon reunoista hyvin. Nostele ruokalusikalla taikinasta palloja, jotka on kätevintä (ja siisteintä) tipauttaa paketista jääneisiin jauhoihin ja taputtele ne n.½ cm paksuiksi pyöreiksi tai soikeiksi. Laita riisipuuroa päälle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi reunoja myöten.

Kuumenna uuni 250 asteiseksi.

Anna kukkosten kohota kunnes uuni on kuuma ja paista ne kullanruskeiksi, n.10-15 min.

Testattuani pariin otteeseen tätä kukkosten ohjetta, halusin kokeilla kokopellillistä. Taputtelin koko kukkostaikinan pellille ja tasottelin riisipuuron päälle. Paistoin 225 asteessa n.35 min. Aivan loistava! Mieheni nimesi pellillisen Anssi Kukkoseksi, mahtava nimike! Ohessa pakastamisvinkki, näin Anssi Kukkosen valmiiksi leikatut palat ei jäädy yhteen, ja  pussista voi sulattaa vaikka pari kerrallaan.

20141121_202308.jpg