Eilen tein karjalanpiirakoita tekemästäni puurosta, ensimmäistä kertaa gluteenittomana. Tavallisia senkin edestä, kohtuu nopeita tehdä ja herkullisia! 

IMG_20160311_144616.jpg

Gluteenittomat karjalanpiirakat

Puuro:

2 dl vettä

2 dl puuroriis

1 l kaurajuomaa

n.1 tl suolaa

Kiehuta vesi kattilassa ja lisää riisi joukoon, sekoita ja anna kiehua kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Alenna keittolevy 3:lle ja lisää joukkoon kaurajuoma kokoajan sekoittaen. Sekoittele aina välillä ja anna puuron porista hiljalleen n.45 min. mausta makusi mukaan suolalla.

Kuoritaikina:

2 dl hana kylmää vettä

0,5 tl suolaa

2 tl psylliumia

3,5 dl tattarijauhoa (esim. Keskisen myllyn)

tattarijauhoa kaulitsemiseen

halutessasi voisulaa

Sekoita veteen suola ja psyllium, anna tekeytyä 5 - 10 min. Sekoita joukkoon tattarijauhot vähän kerrallaan joukkoon, alkuun kannattaa käyttää vispilää, säästyt paakuilta. Valmis taikina ei tartu käsiin eikä kulhoon kun se on tarpeeksi jauhoisaa, kuitenkin kostean tuntuista. Käsituntumalla kannattaa vaivata, äläkä kippaa kaikkia jauhoja kerralla, koska jauhoissa on eroja, joitain menee enemmän ja joitain vähemmän. Ohessa kuvina miten minä nuo väkersin, vasemmalta ylhäältä alas, ja samaa rataa kaikki 9 kuvaa..

pixlr_20160311144208045.jpg

Jaa taikina kahteen osaan, sitten kahteen osaan ja kaikki 4 pätkää 5n osaan, saat helpommin samankokoisia paloja. Laita palat kulhoon pyyhkeen ja / tai kelmun alle, ettei palat kuivu liikaa. Tehdessä huomaisin että jos taikinaa ei pyörittele palloksi ennen kun alkaa kaulitsemaan, reuna repsahtaa helposti, kun pyrittelee palloksi, reuna pysyy siistinä ja helpommin kaulittavana. Suosittelen tekemään piirakka kerrallaan, kaulitse reilun jauho määrän kanssa, täytä puurolla ja rypytä leivinpaperille. Sarjatuotanto kuten tavallisissa piirakoissa ei onnistu taikinan kuivahtamatta, muutenkin taikina on erilaista, se halkeaa helposti jos taikina pääsee kuivahtamaan tai on alunalkaen liian jauhoisaa. Paista piirakoita 250-275 asteessa n.15-20 min. Halutessasi voit voidella voisulalla uunista juuri tulleet piirakat, saat kiiltoa ja ne ei ole niin kuivakoita.