Suunnitelmissa oli tehdä leipäjuustoa jo jouluksi, mutta kaikki ilmeisesti halusi riisipuurinsa punaseen maitoon tehtynä, ei kaupasta löytynyt punasta maitoa! Ei senpuoleen juoksutteen löytyminen tuotti myös ongelmia.. Lähi Prisma ei moista edes myy! Erikoista, koska ei hinnan kiroissa (alle 2 euroa per puteli), ei vie paljon hyllytilaa ja säilyy kauan. Nyt jääkaapista löytyi molempia, joten leipäjuusto testi 1 alkakoon. Pahoittelut jo heti alkuun, iltahämärissä otetut kuvat..

Leipäjuusto

2 litraa punaista maitoa (UHT ei käy! pastoroitu on ok)

1,25 ml juuston juoksutetta

suolaa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää juoksute. Anna maidon tekeytyä, välillä sitä sekoittaen noin tunnin ajan. Tässä kohtaa minullä kävi jotain, liian viileä paikka tms. mutta tunnin päästä maito oli edelleen maitoa. Ensikertaa juustonteossa, mieleen juolahti, sen on oltava liian viileää. Joten lämmitän sitä hellalla siihen kädenlämpöön, yhtäkkiä maitoon ilmestyi klimppejä! Kattilan kylki tuntuu lämpimältä joten siirryn takan eteen kattiloineni. Sekottelin klimppisoppaa kokoajan reikäkauhalla ja klimpit pienenee mutta lisääntyy, yhtäkkiä kattilassa onkin raejuustomaista tavaraa. Kun tuota raejuustomaista massaa oli suurinosa, kippasin massan siivilään jossa oli kostutettu harso nelin kerroin. Valutin juustomassaa jokusen hetken ja lopuksi vielä puristin massan kuivaksi. Sekotin massaan sopivasti suolaa ;) Kippasin massan leivinpaperilla vuoratule pellille ja painelin n. 1 cm kerroksen mahdollisimman tiiviisti. Paista juusto 250 asteessa muutaman minuutin ajan grillivastuksen alla, vain sen aikaa että juusto on ruskeapilkullinen, leipäjuuston tapaan. Tässä kohtaa tajusin hellamme rajotukset, ei glillivastusta -_- noh, laitoin juuston uunin ylimmälle tasolle ja tuijotin uuniin reilun 5 minuuttia, eipä ainakaan palanut. Tuntuma ja maku kuten leipäjuustossa, vaikka vähän eri näköstä onkin. Tykkäsin tästäkin.

 mosaic050d2931a28e237aaf4e0efacbdda3c148

Seuraavaksi otan työnalle vaivaamattoman pataleivän, (miehen toiveesta ja koska se on super iisi) teen aiemman ohjeen mukaan, eli siitä en reseptiä kirjoita.