Leivän leivonta on ollut ajankohtanen jo jokusen päivän, joten päätimpä leipoa miehelle yllätykseksi maalaisleipää. Ruokana kun on tomaatti-linssi-yrttipataa, ja sen kanssa sopii vaaleahko leipä aikas loistavasti. Reseptinä käytin vanhaa ystävältä saatua reseptiä.

Maalaisleipä

500 g vehnäjauhoa

250 g ruisjauhoa

n.15 g suolaa

1 pss kuivahiivaa

2,5 dl vettä

2,5 dl kauramaitoa

Maitoa oli kaapissa niin vähän, että päädyin tuohon kauramaitoon, jota itse käytän. Tapaan sekottaa kuivat aineet yhteen jos tulee useampaa jauhoa, jotka on eri karkeuksisia. Eli sekoita kaikki kuivat aineet yhteen, mittaa kulhoon nesteet ja lämmitä ne n.42 asteisiksi, tai ota lähes kuumaa vettä ja jääkaappikylmää kauramaitoa / maitoa. Sekoita kuivat aineet nesteen joukkoon ja vaivaa vähintään vartti, saat aikaseksi kunnon sitkon. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikinasta ilmat pois ja leivo se pitkulaiseksi (kypsyy nopeammin ja tasasemmin kuin isona pyöreänä) leiväksi. Kohota reilu 30 minuuttia ja paista 200 asteessa kunnes kypsä. Itse tapaan lisätä vettä pellillä uunin pohjalle, näin leipä saa kivan rapean pinnan. Leivästä jäi tällä kertaa kuvat ottamatta, nyt se on viipaloituna ja annospussitettuna pakastimessa.. 

Tästä leivästä ja riivaavasta leipäunesta heräsi ajatus uuteen gluteenittomaan leipätestiin, ensin pitää vaan hieman testailla taikinoita. Katsotaan kehkeytyykö mitään julkaisu kelposta.