Tutustuin kumihimo menetelmään jokunen vuosi sitten Valamon kansanopistolla. Opistolla on muuten todella paljon erilaisia kursseja joihin kannattaa tutustua, vaikka opisto sijaitsee luostarin läheisyydessä ei uskontokunnalla ja tai kiinnostuksella sitä kohtaan ole mitään tekemistä kurssien kanssa. Kursseja on hyvin laidasta laitaan, mm. kädentaidoissa heillä on opettajat jotka ovat alansa huippuja. Mutta asiana jälleen, eli kumihimo on japanilainen punonta menetelmä, jossa voi tehdä pyöreää nyöriä tai littanaa nauhaa halutun kuvion mukaisesti. Itse käytän pääasiassa pyöreää nyöriä, vaikkakin molemmat on yhtä helppoja ja minulla on molempiin tarvittavat työstökiekot. 

Mies pyysi jossain vaiheessa tekemään hänelle ranteeseen lukolla varustetun nauhan, joten tein muutaman mallikappaleen toivottujen värin perusteella. Lopulta kävi niin että hän käyttää kolmea eriväristä toisessa ranteessaan, kaikki kolme on kytketty toisiinsa kiinni että kaikki ovat putkessa, selviää yhden lukon kiinnityksellä.

Vasemmalla ylhäällä on aloituskuva, eli asettelin langat tuohon järjestykseen, että sain tuon halutun raitakuvion ja paksuuden nyöriin. Vasemmalla alhaalla on työ alapuolelta kun sitä on tehty jo jonkun matkaa. Painona käytän karabiinihakaa jossa roikkuu läes 10 isoa prikkaa, näin painon lisääminen ja vähentäminen on helppoa. Oikealla ylhäällä ensimmäinen rannekenaru on valmiina, ostin muutamalla eurolla Sinellistä valmiit mustat päät, välilenkit ja lukot. Kiinnitin päät puristamalla ja 2-komponenttiliimalla varmistaen. Lankojen irtonaisen pään langat "kiinnitin" ensin yhteen pikaliimalla, etteivät ne ala purkaantua työstäessä. Oikealla alhaalla toinen rannekenaru, jossa lankojen järjestys on erilainen, että sain erilaisen kuvion kiertämään. Langat ovat puuvillalankaa, kaikki suurinpiirtein samaa paksuutta. 

pixlr_20160515002236542.jpg

Ennen kun aloitan kumihimon teon, mietin valmiiksi värit ja kuvion mitkä haluan siihen. Seuraavaksi valitsen langan ja sitä kautta määräytyy nyörin paksuus. Oman kokemuksen perusteella paras langan paksuus on 2-3 puikko koot,riippuen tietysti käyttö tarkoituksesta. Ohessa (Pinterestistä) jokunen mallikuva lankojen asettelusta halutun kuvion saamiseksi, näin simppeliä se on.

pixlr.jpg

Kiekkoja on erilaisia, minulla on oikean alakulman pyöreä kiekko ja oik.yläkulman näköinen nauhan tekoon, lienevät jotain solumuovia. Jos haluaa ihan vaan testata haluaako tehdä kumihimo nyörejä, kannattaa askarrella pahvista testiversio, ei ainakaan tule kustannuksia jos homma ei sitten kiinnostakaan. Itse suosin noita solumuovisia koska ne pitää langat kunnolla paikallaan ja kiekot on kestäviä.

pixlr_20160701150121533.jpg

Kumihimossa voi käyttää helmiäkin mukana, ei rajotu pelkkään naru nyöriin. Alla jokunen esimerkki malli mahdollisuuksista.

pixlr_20160701145923652.jpg