Tarkemmin sanottuna avokado sesonki on parhaimmillaan! Jos et ole vielä tutustunut tähän herkkuun, viimeistään nyt se kannattaa. Suomeen suurinosa avokadoista tulee Espanjasta, koska toimitus yhdessä sitrushedelmien kanssa laskee kilohintaa huomattavasti, avokadon suurtuottaja maa on kuitenkin Meksiko. Avokado on terveellinen rasvaisuudestaan huolimatta, sen rasva on ns.pehmeää rasvaa ja lisäksi avokadosta saa C-, B6-, E-, ja K- vitamiinia.

Itse käytän avokadoa enimmäkseen leivän päällä, vaikkakin se sopii mainiosti lämpimiin ruokiin ja salaatteihin. Ostan yleensä 2-3 avokadoa kerralla, säilytän ne huoneen lämmössä, koska meillä ne ei yleensä kauan pöydällä seiso, jääkaappiin ne tuppaa unohtumaan. Avokadon kypsyyden arviointi on hankalaa, siihenkin kyllä harjaantuu kokemuksen karttuessa, se mikä alkuun tuntuu kypsältä on usein jo reilusti ylikypsä ja ruskea. Itse arvioin ensin käsituntuman perusteella, jos hedelmä on ei enään niin kova, vaan enemmänkin hieman joustava, kun pehmeä, mutta kuitenkin kiinteä. Kannan irrottaessa sen alta paljastuu pienesti rusehtava väri, täysin vihreä on vielä raaka. Kotikonsteilla avokadoa pystyy kypsyttämään nopeammin laittamalla sen huoneenlämmössä banaanien viereen.

Avokadoa ei suositella Marevanin käyttäjille, koska heidän käsittääkseni pitäisi välttää kaliumia, jota avokado sisältää.

Ensin halkaisen avokadon viiltämällä hedelmän pituussuunnassa täysin ympäri, sisällä on melko kookas sileä siemen, joka irtoaa parhaiten kun siihen iskee veitsen terän, saa kopauttaa aika tehokkaasti, että siemen jää siihen kiinni, sitten vaan veistä kääntämällä se irti toisesta puolikkaasta. Välillä siemen jämähtää hyvinkin kiinni veitseen, varot vaan telomasta itseäsi. Tämän jälkeen kuorin avocadon ja viipaloinut vasta sen jälkeen. Jotkut tykkää viipaloida ensin ja kuoria vasta sitten, kokeile kumpi tuntuu sinusta omimmalta. Voit myös lusikoida hedelmälihan kuoren sisältä ja murskata haarukalla soseeksi, avokado tummuu nopeasti, joten joukkoon kannattaa sekoittaa sitruunan tai limen mehua. 

Minun avocado herkkuleipäni

Tumma tai vaalea leipä viipale

Pestoa tai sulatejuustoa

Avokado viipaleita

Auringonkukansiemeniä, pinjansiemeniä tai seesaminsiemeniä

Sitruunan tai limen mehua tai oliviöljyä

Parmesan raastetta

mustapippuria ja suolaa

Tämä on totaaliherkkuleipä, päälliset vaihtelee jääkaapin tarjonnan ja sen hetkisen makumieltymyksen mukaan. Leipiini laitan aina jotain mikä pitää päälliset paikallaan, sulatejuustoa tai pestoa. Avokadon päälle useimmiten auringonkukansiemeniä, koska hyvät rasvat ja hyvä maku.. 

pixlr_20160127133350504.jpg

Tällä kertaa käytin Schärin Rustico täysjyväviipaleleipää, joka on ehdoton suosikki jos paahtoleipää tekee mieli, ei mitään pullavaa vaaleaa paahtista..

Avokado on muuten loistava hiustentehohoitaja! Puolikas murskattu avokado ja sopiva loraus oliviöljyä sekasin ja kuiviin hiuksii vähintään tunniksi. Huuhtelu ja normaali shampoo pesu, märissä hiuksissa eroa ei välttämättä huomaa, mutta kuivissa kyllä, suosittelen!